Прага - Купити, Орендувати або Продати Нерухомість та Послуги...

Прага (чеш. Praha) - статутне місто та столиця Чеської Республіки, адміністративний центр Середньочеського краю та двох його районів: Прага-Схід та Прага-Захід. Утворює самостійну адміністративно-територіальну одиницю країни.
Населення: 1,331 млн осіб (2021). Чотирнадцяте за населенням місто у країнах Євросоюзу. Розташований на берегах річки Влтави за сорок кілометрів від її впадання в Лабу.
Головний політичний, економічний та культурний центр Чехії. Один із найбільших туристичних центрів Європи. Кількість туристів у 2012 році перевищила 5,4 млн. осіб.
З X ст. столиця Чеської держави; в 1526-1918 роки головне місто Богемії під владою Габсбургів; з 1918 до 1992 року столиця Чехословаччини; з 1993 року - Чеської Республіки. Історичний центр внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Історія
Єврейський літописець Давид Соломон Ганс, посилаючись на німецького історика Кіріака Шпангенберга, стверджував, що місто було засноване як Бойхем у бл. 1306 до н. е. древнім царем Бой.
Перші історичні відомості про поселення слов'ян на території сучасного міста відносяться до VI ст. е.
У VIII столітті існувала легендарна постать Лібуші та її чоловіка Пршемисла, які заснували династію Пржемисловичів. Згідно з легендою, Лібуше передбачила заснування великого міста під назвою Прага на скелястій скелі над річкою Влтавою.

Середньовіччя
Праги, особливо під час правління Карла IV, було періодом зростання та трансформації міста. Карл IV був не лише королем Богемії, а й імператором Священної Римської імперії, який звів Прагу до імперської столиці. Він відіграв значну роль у перетворенні Праги на великий торговий, фінансовий та освітній центр[15].

Одним із найбільш значних вкладів Карла IV у Прагу було будівництво Нового міста (Нове-Місце), що примикає до Старого міста. Сам Карл виклав проект, який включав будівництво Карлового мосту замість мосту Юдіфі, зруйнованого повінню до його правління. Карлів міст з'єднував райони східного берега з Малою Країною та районом замку. Крім того, він заснував Карлів університет у 1347 році, який досі є найстарішим університетом у Центральній Європі.

Епоха Габсбургів

Епоха Габсбургів у Празі почалася в 1526 році, коли чеські маєтку обрали королем Фердинанда І з Будинку Габсбургів. Це ознаменувало початок періоду конфлікту в Богемії, оскільки палкий католицизм Габсбургів зіткнувся з зростанням популярності Протестантизм у Празі. Однак за правління імператора Священної Римської імперії Рудольфа II, обраного королем Богемії в 1576 році, Прага стала центром європейської культури.

XX століття і надалі
Після розпаду восени 1918 року Австро-Угорської імперії та утворення незалежної Чехословацької Республіки Прага стала її столицею. Місто існувало відносно спокійно до початку Другої світової війни у ​​1939 році. Звільнений від німецьких військ 6 травня 1945 року учасниками Празького національного повстання (9 травня радянські війська вступили до практично очищеної від німецьких військ Праги). На щастя, війна не залишила у місті серйозних руйнувань. У 1960 році Прага стала столицею Чехословацької Соціалістичної Республіки і пробула таку до 1993 року, коли після «оксамитового розлучення» Чехословацької федерації стала столицею Чехії. Вона була основним місцем подій Празької весни 1968 року, коли було зроблено спробу внутрішнього реформування КПЛ, її збройного придушення силами країн-учасниць Варшавського договору в серпні 1968 року, а потім центром оксамитової революції 1989 року.

Фізико-географічна характеристика
Прага розкинулася вздовж обох берегів річки Влтави. Протяжність річки в межах міста: 29,8 км, середня глибина 2,75 м, максимальна 10,5 м. У Влтаву по всій території Праги впадає одна єдина річка (Бероунка, ліва притока), п'ять струмків на лівому березі і чотири - на правом, уздовж лівого берега розташовується канал Чортівка. Місто розташоване на п'яти пагорбах (за даними PIS – празькою інформаційною службою – на дев'яти), розділених рікою. На ній дев'ять островів.

Адміністративний поділ Загальна площа території
Праги
в адміністративних межах міста становить 496,07 км², при цьому на частку забудови припадає лише 48,71 км².

Прага в даний час поділяється на 22 адміністративні округи та 57 міських частин (основний суб'єкт місцевого самоврядування) у їхньому складі. Однак з погляду поштового, виборчого, судового та поліцейського адміністративного законодавства вона, як і раніше (з 1960 року) ділиться на 10 міських округів.

Населення та мова
На 31 грудня 2006 року чисельність мешканців міста становила 1188,1 тис. осіб (переважає жіноче населення: на 48 чоловіків припадає 52 жінки)

Державною мовою є чеська, ним володіє практично все населення міста, широке поширення також мають словацьку (його розуміє абсолютна більшість чехів), німецька, російська та англійська. Тут і досі можна почути ідиш.
Більшість віруючих, близько 70% сповідує католицизм. За даними перепису 2001 року, понад 67 % жителів Праги є атеїстами, а ще близько 8 % не змогли однозначно відповісти на це питання.


Туризм

Після початку ринкових реформ туризм виявився галуззю міста, що найбільш швидко росте. Буквально за кілька років Прага перетворилася з маловідомого у масштабах Європи міста на справжню мекку туристів. За даними Всесвітньої туристичної організації, до 2005 року вона вийшла на шосте місце в Європі за кількістю відвідувань після Лондона, Парижа, Риму, Мадрида і Берліна. Цьому сприяв насамперед швидкий розвиток готельної мережі міста, що збільшилася у кілька разів. До початку 2007 року в ньому налічувалося 29 п'ятизіркових, 126 чотиризіркових і більше 250 тризіркових готелів, кількість місць в яких досягає 90 тис., а також 4 готелі, обладнані в поставлених біля причалу пасажирських теплоходах, кілька мотелів для автомобілів , молодіжних гуртожитків, кемпінгів та апартамент-готелів. За даними рейтингу всесвітньо відомого туристичного оператора The TripAdvisor Travelers 'Choice в 2006 році два празьких готелі Riverside Hotel і Hotel La Palais включені до десяти найбільш розкішних готелів світу. У Чехії

вступити
до гімназії можна після 5, 7 або 9 класу загальноосвітньої школи. Відповідно навчання триватиме 8, 6 чи 4 роки. Даний тип навчального закладу спеціалізуються на підготовці до вступу до ВНЗ та вважається найпрестижнішим видом середньої освіти.

Карлів університет, історична будівля кінця XIV ст.
Місто є визнаним центром вищої освіти Чехії та Східної Європи. В даний час у ньому налічується 8 вищих навчальних закладів, що фінансуються з державного бюджету

Архітектура
Прага багатьма експертами та туристами визнається одним з найкрасивіших міст Європи. Серед основних визначних пам'яток Праги 18 кам'яних та сталевих мостів, що сполучають береги Влтави. Один із найвідоміших, Карлів міст, твір середньовічного зодчества. Шедевром європейської готичної архітектури є собор Святого Віта, будівництво якого велося майже 600 років. Місто славиться своїми фонтанами. П'ять центральних історичних районів у 1993 році були включені до об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО як архітектурно-історичний заповідник.

Подивитись на мапі

Текущая дата и время: 2024-10-18 06:19:18